Historiek 4L

GESCHIEDENIS VAN HET 4 REGIMENT LANSIERS:

Bij KB werd op 16 juni 1836 te BRUSSEL het “2 REGIMENT de CUIRASSIERS” opgericht door de pare eskadrons aan het  “1 REGIMENT de CUIRASSIERS” te onttrekken.  Op 1 januari 1863 besloot het toenmalig “hakbijlcomité” de Kurassiersregimenten af te schaffen en om te vormen tot “3 en 4 REGIMENT de LANCIERS”. Het Regiment vocht tijdens de hele Eerste Wereldoorlog en wist zich meermaals te onderscheiden. 

Berucht gebleven is de verovering van een Duitse onderzeeër die in 1917 bij WISSANT (NORMANDIE) was gestrand. Na de wapenstilstand werd het Regiment opgesteld in het bruggehoofd over de RIJN. In 1920 verhuisde het Regiment naar SPA. De erbarmelijke inkwartiering gaf er de aanleiding tot een woordspeling die mede aan de oorsprong lag van de leuze: “QUATRE LANCES … PAS DE QUARTIER !” In 1923 vertrok het Regiment terug naar het Rijnland. Het is daar dat het Regiment in het begin van 1926, weer eens om besparingsredenen, ontbonden werd. Het personeel en het materieel werd aan het 1 LANSIERS toegewezen.

Tijdens de mobilisatie in 1939 werd te TIENEN uit de oudgedienden van het “1 LANCIERS” en van het “1 en  2 CHASSEURS A CHEVAL” een “Regiment de Cavaliers portés” opgericht. Op 15 september 1939 nam dit Regiment de tradities en de Standaard van het “4 REGIMENT de LANCIERS” over. Het Regiment nam deel aan de Achttiendaagse Veldtocht en wist zich meermaals te onderscheiden.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het 4 Regiment Lansiers ontbonden en pas in 1952 terug opgericht te LEOPOLDSBURG als tankbataljon, uitgerust met Patton-tanks. In februari 1957 werd het Regiment omgevormd tot verkenningsbataljon van de 1 Infanteriedivisie en uitgerust met lichte verkenningstanks van het type Walker Buldog. Het verhuisde naar een nieuw garnizoen te WERL in de Duitse Bondsrepubliek. In oktober 1961, weer een nieuwe omvorming, of beter nog, terug naar de originele opdracht: tankbataljon op Patton-tanks, ditmaal voor de 4 Pantserinfanteriebrigade.

In augustus 1962 verhuisde het Regiment naar het ‘Kwartier Kanaal van Wessem’ te SOEST waar het vanaf 1968 werd uitgerust met Leopard-tanks. In juni 1994 wordt het 4 Regiment Lansiers ontbonden en gaan de tradities over naar het 2 Regiment Lansiers dat vanaf dan 2/4 Regiment Lansiers heet.