Historiek 2L

GESCHIEDENIS VAN HET 2 REGIMENT LANSIERS:

Het 2 Regiment LANSIERS werd opgericht op 27 oktober 1830 te NAMEN, bij decreet van het Voorlopig Bewind. Gedurende de Tiendaagse Veldtocht in 1831 namen drie Eskadrons deel aan de operaties tegen de Hollanders, onder meer aan de slag bij ZONHOVEN.

Op 22 december 1831 overhandigde Z.M. Koning LEOPOLD I te LEUVEN de standaard aan het Regiment. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vormde het Regiment een waarnemingsscherm langsheen de Duits- Belgische grens in de streek van VISE-LUIK. Tijdens de eerste oorlogsdag, op 04 augustus 1914, sneuvelde Lansier FONCK te THIMISTER en de dag nadien te PLAINEVEAUX de Commandant de MENTEN de HORNE. Zij zijn respectievelijk de eerste soldaat en de eerste officier van het Belgisch leger die hun leven gaven voor het vaderland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als aandenken aan de gebeurtenissen van deze eerste oorlogsdagen luidde de leuze van het Regiment vanaf dan: “MEURS PREMIER, COMME DEVANT”.

Na zijn deelname aan de slag om LUIK onderscheidde het 2 Regiment LANSIERS zich bij de verdediging van ANTWERPEN. Gedurende 45 maanden nam het Regiment vervolgens deel aan de loopgravenoorlog aan de IJZER. Tijdens het eindoffensief in 1918 kwam het 2 Regiment LANSIERS onder bevel van het 7 Frans Legerkorps en onderscheidde zich door stoutmoedige verkenningen en acties te ARDOOIE, RUISLEDE. TIELT en ROESELARE. Hierdoor verdiende het Regiment, als enige Belgische gevechtseenheid, het Frans Oorlogskruis 1914-1918.

In 1938 werd het 2 Regiment LANSIERS volledig gemoderniseerd en met lichte tanks uitgerust. Tijdens de Achttiendaagse Veldtocht in 1940 onderscheidde het zich te TONGEREN, ZWIJNDRECHT, DADIZELE en PASSENDALE. Voor zijn moedige acties in de laatste fase van deze veldtocht werd de vermelding LEIE 1940 aan de standaard toegevoegd.

Op 01 oktober 1948 werd te BEVERLO een eerste nieuw tankbataljon opgericht dat de naam en de tradities van het  2 Regiment LANSIERS overnam. Het Regiment, uitgerust met Sherman-tanks, verhuisde in juli 1951 naar EUSKIRCHEN (BRD). In de loop van 1952 kreeg het Regiment de beschikking over Patton-tanks, vanaf eind 1969 over Leopard-tanks. In juni 1976 keren de 2 Lansiers terug naar LEOPOLDSBURG.